Welkom in groep 5B

Lieve ouders en kinderen uit groep 5B, 

De zomervakantie zit er weer op en we gaan vanaf maandag 2 september weer naar school. Hopelijk hebben jullie een fijne vakantie beleefd en zijn jullie uitgerust om er weer tegenaan te kunnen gaan. De klas hebben we al helemaal ingericht, de methodes zijn alweer doorgelezen en het lesrooster is alweer af. Kortom: wij zijn klaar voor een nieuw schooljaar. Tot snel!

Hartelijke groet,

Anneke Meier (woe) en Bianca Smid (ma, di, do, vrij) 

amei@oase.lucasonderwijs.nl - bsmi@oase.lucasonderwijs.nl 

Klassendienstrooster 

Zie Social Schools. 

Digi-les begrijpend lezen

50 jaar Bert en Ernie

Leraren gaan staken
Paddenstoelen
Kipchoge loopt marathon in minder dan twee uur
Zet je licht aan!
Dierendag

Handige links

Rekenen: 

Rekenen groep 5: checklist voor ouders

http://www.redactiesommen.nl/groep5.html 
https://www.tafeldiploma.nl/groep-5/ 
http://www.rekenspelletjes.nu/groep5.html 
https://wijzeroverdebasisschool.nl/rekenspelletjes

spelling: link

Nieuws uit de groep

Snappet en Social Schools

Met ingang van komend schooljaar (2019/2020) gaan we op De Oase werken met Snappet. Snappet is een digitaal onderwijsplatform dat ons de mogelijkheid biedt om nog beter aan te sluiten bij de onderwijsbehoefte van een leerling. Uiteraard kunt u zelf op de website van Snappet een kijkje nemen. 

In de klas zullen wij beginnen met het aanbieden van de rekenlessen via Snappet. Naast de reguliere rekenlessen zullen de kinderen iedere week verder oefenen aan de specifieke rekendoelen, door middel van het werkpakket op Snappet. De kinderen zullen hieraan werken tijdens de momenten dat zij mogen werken aan de weektaak of wanneer zij klaar zijn met ander het werk. Er bestaat een mogelijkheid om kinderen dit werkpakket af te laten maken/mee te geven als huiswerk, maar hier starten we in groep 5 nog niet mee. 

Naast Snappet gaan we nog een andere digitale tool gebruiken: Social Schools. Eerder heeft u hier al iets over kunnen lezen in de Infoase. We zullen deze app inzetten voor de communicatie tussen school en ouders. Het betreft hier een voor u kosteloze applicatie. Helaas starten we niet direct met Social Schools, we houden u hierover op de hoogte. Uiteraard kunt u ook op de website van Social Schools een kijkje nemen. 

Grej of the day

Grej of the day is een nieuw begrip in onderwijsland en steeds meer leerkrachten gaan ermee aan de slag. Vorig jaar ben ik na de kerstvakantie begonnen met twee Grej's per week en veel kinderen (en ouders) vonden dit interessant en een toegevoegde waarde hebben. Begin 2019 ging ik naar een lezing van de bedenker van Grej of the day, Micael Hermansson. Na deze lezing was ik nog enthousiaster dan ervoor en ik hoop dit enthousiasme ook dit schooljaar op de kinderen over te kunnen brengen. 

Grej of the day betekent letterlijk “Ding van de dag”. De kinderen krijgen (in eerste instantie) tweemaal per weel een raadsel mee naar huis. Dit raadsel bespreken zij thuis met u, een opa/oma, de buurvrouw etc. Een van de doelen van Grej of the day is namelijk om de ouders meer te betrekken bij wat er in de klas gebeurt. Niet alle kinderen vertellen thuis uitgebreid over school. Het raadsel kan aan dit soort gesprekken bijdragen. De volgende dag komen de kinderen met hun antwoorden naar school. Deze worden besproken en de kinderen krijgen een microles over het onderwerp. 

Het leuke aan de raadsels is de variatie. Dit was één van de uitgangspunten van de bedenker van Grej of the day. De ene keer gaat het over een dier, de volgende keer bijvoorbeeld over een gebeurtenis. Zo komt er van alles en nog wat aan bod.

Hoe werkt dit nu in de praktijk?

Alle kinderen hebben een mapje gekregen. Hierin zit een blad met het raadsel van de dag. Dit mapje nemen ze mee naar huis. Ze hebben het erover en vullen hun antwoord in. De volgende dag worden die antwoorden besproken en krijgen de kinderen een micro-les over het onderwerp. Daarbij maken de kinderen aantekeningen in hun mapje en krijgen ze de opdracht om ina schooltijd aan (in ieder geval) één persoon te vertellen wat ze die dag geleerd hebben over dat onderwerp. Wanneer Social Schools werkt, zal ik de raadsels ook op deze app plaatsen. 

Woensdag gymles

Op woensdagochtend starten de kinderen met gymles. De kinderen gaan niet eerst naar de klas, maar direct naar de gymzaal, waar juf Anneke op ze wacht. Aan de ouders de vraag om de kinderen 's woensdags bijtijds naar school te brengen, want de gymles start om 8:30 uur.

Gymlessen

Dag
Van
Tot
Woensdag
08:30
11:15
Donderdag
11:15
10:00

Huiswerk

Dag
Datum
Beschrijving
Maandag
3 juni 2019
Spreekbeurt over de witte tijger
Dinsdag
4 juni 2019
Spreekbeurt over de leeuw
Donderdag
6 juni 2019
Spreekbeurt over de vos
Vrijdag
7 juni 2019
Spreekbeurt over de hond
Dinsdag
11 juni 2019
Spelling dictee au-woorden en kilowoorden (rij 1 en 2)
Dinsdag
11 juni 2019
Spreekbeurt over de panda
Donderdag
13 juni 2019
Spreekbeurt over de renkoekoek en de hamster
Vrijdag
14 juni 2019
Spreekbeurt over de koala
Maandag
17 juni 2019
Dictee spelling ou-woorden en kilowoorden (rij 3 en 4)